Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

Triaxis polio

There are no translations available.

 


Op de site van kiesBeter.nl bij medische informatie

Triaxis polio

 

Markt

Het DKTP-vaccin bestaat uit vaccins tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Deze combinatie van vaccins is sinds 1962 in Nederland op de markt. De afzonderlijke vaccins worden internationaal gebruikt sinds 1923 (difterievaccin), 1930 (kinkhoestvacccin) en 1933 (tetanusvaccin) en 1955 (poliovaccin). Het vaccin is op de markt onder de merknamen Infanrix-IPV en Triaxis Polio. Men noemt het ook wel de 'DKTP-prik'.

 

Over de combinatie met Hib-vaccin zie DKTP-Hib-vaccin.

Over de combinatie met Hib-vaccin en hepatitis-B-vaccin Infanrix Hexa.

 

Werking en toepassing

 

Difterie, kinkhoest, tetanus worden veroorzaakt door bacteriën. Polio door een virus. Het DKTP-vaccin bevat de onschadelijk gemaakte bacteriën en drie verschillende soorten onschadelijk gemaakt poliovirus.

 

Na injectie maakt het lichaam hier afweerstoffen tegen. Als het dan in aanraking komt met de schadelijke ziekteverwekkers kan het deze effectief bestrijden.

 

Bijwerkingen

 

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen en de kans hierop zijn ongeveer hetzelfde als bij andere vaccinaties. Het meest komt voor pijn op de plaats van de injectie. Dit trekt snel weer weg.

 

Regelmatig, enkele uren na de injectie

 

Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid of zwelling.

Bij baby's: hangerig, slaapstoornissen, niet willen eten, misselijkheid.

Soms, enkele uren na de injectie

Een grieperig gevoel, met hoofdpijn, koorts, spierpijn, misselijkheid of buikpijn. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.

Heeft uw kind hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie, dan kunt u beter de vaccinatie uitstellen tot uw kind weer beter is.

Zeer zelden

Bij baby's: ontroostbaar huilen.

Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag met jeuk, benauwdheid, zwelling in het gezicht, flauwvallen. Waarschuw dan uw arts. Dit vaccin kan wel gebruikt worden bij allergie voor kippeneiwit.

Koortsstuipen. Waarschuw dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u of uw kind te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Wisselwerking

 

Niet alle vaccins kunnen tegelijk worden gegeven. Soms moet een tussenpoos van enkele weken worden aangehouden. De DKTP-prik mag in elk geval wel samen met het Hib-vaccin worden gegeven.

Bijnierschorshormonen om in te nemen, zoals prednison, triamcinolon en dexamethason, kunnen het effect van het vaccin verminderen. Zeker als uw kind ze langer dan twee weken gebruikt. Dit geldt niet voor bijnierschorshormonen die een eigen tekort moeten aanvullen, zoals bij de ziekte van Addison of Cushing.

Afweeronderdrukkende middelen kunnen het vaccin mogelijk minder effectief maken. Overleg hierover met uw arts.

Verboden

 

autorijden, alcohol drinken en alles eten? 

Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 

Gebruik

 

Hoe? 

De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

 

Wanneer?

 

Het Rijksvaccinatieprogramma start bij kinderen in het eerste levensjaar met DKTP-prikken. In totaal worden er zes gegeven. Gebruikelijk is met twee, drie, vier en elf maanden, in één prik samen met het Hib-vaccin. Op het vierde jaar wordt een DKTP-prik gegeven. Op het negende jaar alleen een prik tegen DTP. De prikken moeten in het eerste jaar zo vaak herhaald worden omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog niet optimaal is ontwikkeld.

De bescherming tegen tetanus duurt ongeveer 10 jaar. Als na die tijd een verwonding met bijvoorbeeld straatvuil optreedt moet u zich opnieuw laten inenten.

Reizigers naar bepaalde landen zullen zich elke 10 jaar opnieuw moeten laten vaccineren met DTP.

 

Vergeten

Laat de inenting dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)