Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

Nieuwe werken Frida Kahlo nep

There are no translations available.

(Novum/AP) - MEXICO-STAD - Twaalfhonderd onbekende werken uit een privécollectie worden ten onrechte toegeschreven aan Frida Kahlo. Dat hebben de beheerders van de nalatenschap van de surrealistische schilder donderdag gezegd. De officiële collectie bestaat uit slechts vierhonderd schilderijen, tekeningen en aantekeningen. Kahlo zou niet zo productief zijn geweest.

De collectie hangt in een Mexicaans museum en werd onlangs gepresenteerd in twee boeken over de kunstenaar. De verzameling behoort toe aan Carlos en Leticia Noyola. De echtheid van de schilderijen wordt nu betwijfeld door de beheerders van de nalatenschap en enkele door hen ingeschakelde experts.

De experts achten de kans klein dat een drie keer zo grote collectie zo lang onopgemerkt kon blijven. Ook zou de verfsoort op de werken uit de collectie niet altijd overeenkomen met het soort verf dat Kahlo graag gebruikte.

Guadalupe Rivera Marin, de dochter van Kahlo's echtgenoot Diego Rivera, zei dat de Mexicaanse artieste vanwege haar gezondheid niet zo veel werken zou hebben kunnen maken. "Ze schilderde niet veel, en als ze dat toch deed was het vaak omdat mijn vader erop aandrong dat ze haar werk afmaakte", zo legde Rivera Marin uit. Door kinderverlamming en een ernstig busongeluk in haar jeugd kampte Kahlo met een zwakke gezondheid.

De eigenaars van de collectie ontkennen dat de werken nep zijn. Er is echter nog geen onafhankelijk onderzoek dat uitspraak doet over de echtheid van de doeken in de collectie. Ook de Mexicaanse justitie is ingeschakeld. Die doet onderzoek naar de zaak.

Kahlo is een bekende naam uit de Mexicaanse kunstgeschiedenis. Ze werd geroemd om de nationale en inheemse invloeden in haar werk. Ook voor de manier waarop ze de situatie van vrouwen in die tijd afbeeldde en onder de aandacht bracht, kreeg ze lof. Kahlo overleed in 1954 op 47-jarige leeftijd. In 2002 werd haar leven verfilmd.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)