Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

Kans op polio-uitbraak

 

Kans op polio-uitbraak

Nederland is volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO wereldwijd het grootste risicoland voor polio. Daarom heeft ons land zich extra voorbereid op een nieuwe uitbraak van die ziekte. Dat vertelde RIVM-directeur, Roel Coutinho tijdens een symposium over infectieziekten afgelopen week in het AMC in Amsterdam. ,,Alle maatregelen liggen klaar, maar we hadden nog geen keuze voor een vaccin gemaakt. De WHO vroeg ernaar en dus dat hebben we dat onlangs gedaan”, aldus Coutinho.

De dreiging van polio in ons land, die tot verlammingen en zelfs de dood kan leiden, is er nog steeds. Vooral een groep van ongeveer 200.000 bevindelijk gereformeerde mensen in de Bible Belt, de bijbelgordel van West-Overijssel naar Zeeland, loopt gevaar. Het risico is de laatste jaren wel kleiner geworden omdat polio in de wereld steeds minder voorkomt.

Ongeveer een derde van de orthodox-protestante groep wijst vaccinatie tegen polio af. ,,Zij zien hun leven als iets dat geleid wordt door God. En daar grijp je niet op in. Je grijpt niet in op wat mogelijk in de toekomst gaat gebeuren”, legt Menno de Bruyne uit, voorlichter van de Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP), de partij waarop veel bevindelijk gereformeerden stemmen. ,,Daarnaast heeft het een praktisch aspect: je rommelt niet met je lichaam. Met het vaccin wordt een lichte mate van de ziekte ingespoten. Daar hebben sommigen ook moeite mee.” De Bruyne ziet om zich heen wel dat het aantal niet-gevaccineerden in deze groep afneemt.

Uniek
Voorlopig is deze situatie wereldwijd uniek, aldus Coutinho. ,,Omdat in ons land deze niet-gevaccineerde mensen dicht bij elkaar leven en een uitbraak daardoor gemakkelijk kan optreden.” Zodra iemand met polio is geïnfecteerd in een ander land, zoals Nigeria, en naar Nederland (terug-)komt, is er een gevaar voor deze groep.

Eenmaal ziek, wordt behandeling van polio door deze christenen niet afgewezen. In 1978 was er een polio-epidemie op de Veluwe, vooral in de dorpen Elspeet, Nunspeet, Uddel en Staphorst. Ongeveer honderd mensen raakten besmet, van wie enkelen ernstig ziek werden. De laatste polio-epidemie in Nederland was in 1992.

Hoewel de polio-uitbraak op de Bible Belt voor gevaccineerde mensen geen gevaar vormt, is dat wel het geval met bijvoorbeeld de mazelen en de bof. Coutinho licht toe: ,,De mazelenvaccinaties worden twee keer gegeven. Kinderen die nog niet de tweede inenting hebben gehad kunnen, kunnen dan nog kwetsbaar zijn.”

In 1999 vond er een mazelen-epidemie plaats onder niet-gevaccineerden bevindelijke gereformeerden.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)