Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

The News

Aangrijpende reportage ´End Polio Now´

There are no translations available.


Aangrijpende reportage ´End Polio Now´

Op vrijdag 20 mei zendt MAX de aangrijpende reportage ´End Polio Now´ uit. In 1985 maakte polio in 125 landen nog meer dan 350.000 slachtoffers per jaar, de wereld werd verlamd door de angst voor polio. Tot op de dag van vandaag is de wereld nog steeds niet poliovrij. Zolang er ook nog maar één geval van polio blijft bestaan, zijn kinderen niet veilig voor deze dodelijke ziekte. Peter Timofeeff, ambassadeur van de Nederlandse End Polio Now-campagne, neemt u in een aangrijpende reportage mee naar de sloppenwijken van Delhi ( India). Hij onderzoekt ter plekke wat polio is en wat er tegen te doen is.
 
Het poliovirus kan zich gemakkelijk naar poliovrije gebieden verplaatsen. Daarom worden regelmatig National Immunization Days (NID’s) gehouden in alle bedreigde landen. Op deze dagen worden alle kinderen van 0 t/m 5 jaar gevaccineerd. In India gebeurt dat 10 keer per jaar. Tijdens één NID worden in 2 dagen tijd 172 miljoen kinderen door 2,5 miljoen vrijwilligers gevaccineerd. In de reportage ´End Polio Now´ doet Peter Timofeeff verslag van een NID waaraan ook acht Nederlandse vrijwilligers deelnemen.
 
In de strijd tegen polio is Rotary in het begin van de jaren ‘80 begonnen met de planning van één van de meest ambitieuze humanitaire programma’s ooit. In 1985 werd het miljoenen dollars kostende PolioPlus programma geïnitieerd, met als doel alle kinderen op aarde te vaccineren tegen polio. Sinds 1985 hebben meer dan twee miljard kinderen het orale polio vaccin ontvangen. Het aantal gevallen van polio is met 99.8% gedaald - tot minder dan 1.000 in het jaar 2010. In slechts vier landen - Afghanistan, India, Nigeria en Pakistan - is polio nog nooit uitgeroeid.

Over Global Polio Eradication Initiative
Mocht u interesse hebben in meer informatie over het Global Polio Eradication Initiative, dan kunt u veel informatie vinden op  www.polioeradication.org en  www.rivm.nl.

MAX: End Polio Now
Vrijdag 20 mei om 13.15 uur op Nederland 2
www.omroepmax.nl

 

Polio steekt na drie jaar weer de kop op in Birma

There are no translations available.

 


In Birma (Myanmar) is na drie jaar weer polio opgedoken. Een leger van 12.000 vrijwilligers van plaatselijke niet-gouvernementele organisaties probeert nu zo snel mogelijk 3,4 miljoen kinderen in te enten.

 

De plaatselijke gezondheidsdiensten en de VN willen dat alle kinderen tot vijf jaar een oraal vaccin krijgen toegediend voordat de moessonregens eind mei beginnen. De eerste vaccinatieronde vond in de eerste week van april plaats, de tweede ronde komt er in de eerste week van mei, zegt dr. Tin Htut, expert kindervaccinatie van het VN-kinderfonds Unicef.

Maar veel gemeenschappen zijn moeilijk bereikbaar, en gezondheidszorg is geen prioriteit bij de Birmese overheid. "Het wordt een uitdaging om de verspreide en mobiele bevolking in moeilijk toegankelijke gebieden te bereiken", zegt Htut.

Onomkeerbare verlamming

Polio, dat wordt overgedragen via menselijke uitwerpselen, valt het zenuwstelsel aan en kan binnen enkele uren onomkeerbare verlamming veroorzaken, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Jonge kinderen zijn het kwetsbaarst."

Birma heeft net een nieuwe regering, onder leiding van president Thein Sein. Die heeft een einde gemaakt aan een reeks militaire regimes die bijna vijftig jaar aan de macht zijn geweest. De nieuwe regering kwam er na verkiezingen in november, de eerste in twintig jaar, maar is nog steeds sterk militair gekleurd.

Critici verwachten niet dat de nieuwe regering de vaccinatiecampagne zal dwarsbomen. Ze vinden dat de regering de noodlijdende gezondheidszorg nu van meer middelen moet voorzien. Volgens de begroting die de regering in januari voorlegde, gaat bijna een kwart van de middelen naar het 450.000 man sterke militaire apparaat en slechts 1,3 procent naar gezondheidszorg.

Baby besmet in Yamethin

Birma was al zeven jaar poliovrij toen er in 2007 een kortstondige uitbraak kwam. Datzelfde jaar konden de VN het land alweer poliovrij verklaren. Maar in december 2010 raakte een zeven maand oude baby besmet in de stad Yamethin in het centrum van het land. Het ging om een zeldzame stam van het virus. Het ministerie van Gezondheid liet meteen tienduizend kinderen in de omgeving vaccineren.

"Dat zelfs maar één geval van polio opduikt in een gebied dat voordien poliovrij was, wordt beschouwd als een noodsituatie voor de openbare gezondheid, en dat vereist op de eerste plaats een snelle en grondige reactie", zegt Ramesh Shreshta, hoofd van het Unicef-kantoor in Birma. "Dat betekent ook een campagne van huis tot huis om er zeker van te zijn dat geen enkel kind wordt overgeslagen."

In 1988 werd het Global Polio Eradication Initiative (GPEI) gelanceerd, een wereldwijde poging om polio uit te roeien onder leiding van onder meer de WHO en Unicef. Sindsdien is het aantal gevallen met meer dan 99 procent gedaald, zegt dr. Patrick O’Connor van het WHO-kantoor Zuid-Oost-Azië in New Delhi.

In 1988 raakten nog meer dan 350.000 kinderen verlamd in 125 landen. In 2010 waren dat er nog maar 974. "De ziekte blijft endemisch in slechts vier landen: Afghanistan, India, Nigeria en Pakistan."

Zeldzame virusstam

Dat een zeldzame virusstam nu opduikt in een gemeenschap waar sommige mensen gevaccineerd zijn en andere niet, geldt als een waarschuwing voor gezondheidsexperts, zegt de WHO. "Af en toe, bij replicatie van het poliovaccin in de menselijke darmen, kan het genetisch veranderen en zich verspreiden en verlamming veroorzaken in gemeenschappen die niet volledig gevaccineerd zijn, vooral in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en overbevolking."

"Alle landen in de regio met nauwelijks gevaccineerde gemeenschappen blijven vatbaar voor alle vormen van het poliovirus en zijn potentieel in gevaar", zegt O'Connor. "Recentelijk kwam polio Nepal, Indonesië en Bangladesh binnen nadat ze lange tijd poliovrij waren geweest."

Vrijspraak voor ouders die weigeren zoon tegen polio te vaccineren

There are no translations available.

Vrijspraak voor ouders die weigeren zoon tegen polio te vaccineren

 

De correctionele rechtbank van Doornik heeft woensdag een man en een vrouw vrijgesproken die weigerden hun zoon tegen polio in te enten. Het paar vond dat het onvoldoende informatie kreeg over de samenstelling van het vaccin en vreesde dat het bijwerkingen zou hebben.

 

‘We zijn niet voor of tegen vaccinatie. Ons kind had allergieën die tot twee keer toe rechtvaardigden dat het niet zou worden ingeënt. We hebben de certificaten van de tegenindicaties die daarvan getuigen’, legde de moeder uit. Ze vroeg informatie over de samenstelling van het vaccin, maar kreeg nooit antwoord op haar vragen.

De advocaat van het paar verwees naar de wet van 22 augustus 2002 over de patiëntenrechten. De patiënt moet geïnformeerd worden om zijn toestemming te kunnen geven voor een vaccinatie, aldus meester Vanlangendonck. ‘Vaccinatie is een medische daad. Ze kan niet opgelegd worden’, pleitte de advocaat. De wet van 1996 die de inenting verplicht, deed hij als ‘verouderd’ af. Slechts twee landen leggen het vaccin tegen polio op: Frankrijk en België.

De federale overheidsdienst Gezondheid was met de zaak naar het gerecht gestapt. Volgens het openbaar ministerie moet de wet van 1996 nageleefd worden. De rechtbank vond dat een prejudiciële vraag gesteld moest worden aan het Europees Hof van Justitie.

Aangrijpende reportage ‘End Polio Now’

There are no translations available.


 

 

EINDHOVEN/SON - Omroep Brabant zendt maandag 14 maart de aangrijpende reportage ‘End Polio Now’ uit.
Momenteel heerst nog in 4 langen politio: Nigeria, Pakistan, Afghanistan en India.
Momenteel heerst nog in 4 langen
politio: Nigeria, Pakistan, Afghanistan
en India.

In januari 2011 reist ambassadeur Peter Timofeeff van de Nederlandsepoliocampagne ‘End Polio Now’ samen met een aantal leden van de Rotary Club Son af naar India om te assisteren bij nationale immunisering dagen (NID). Tijdens zo’n NID worden kinderen tot en met 5 jaar geïmmuniseerd met een vloeibaar poliovaccin.

Onomkeerbaar

Polio is een infectieziekte die binnen komt via de mond en zich vermenigvuldigt in de keel en het darmkanaal. Eenmaal in het bloed terecht gekomen, tast het de motoriek aan, waardoor het slachtoffer verlamt raakt. In dit stadium is de ziekte onomkeerbaar.

20 miljoen

In 1985 maakte polio in 125 landen nog zo’n 350.000 slachtoffers per jaar. In dat jaar belooft Rotary International aan elk kind een polio vrije wereld en lanceert het Polio Plus Plan met als doel polio uit te roeien. Gezamenlijk met de World Health Organisation en Unicef organiseert Rotary International de grootste, niet militaire, humanitaire operatie in de geschiedenis van de mensheid. In 20 jaar tijd vaccineren meer dan 20 miljoen vrijwilligers in de poliolanden meer dan 2 miljard kinderen tegen polio. Het aantal gevallen is daarmee wereldwijd met meer dan 99% afgenomen.

Bill Gates

Momenteel heerst er nog in 4 landen polio: Nigeria, Pakistan, Afghanistan en India. Om de ziekte polio te bestrijden is 555 miljoen dollar nodig. Rotary-verenigingen over de hele wereld gaan de uitdaging aan om dat geld gezamenlijk in te zamelen. Wanneer de Rotaryclubs in 2012, 200 miljoen bij elkaar hebben gekregen zal Bill Gates, oprichter van Microsoft, het bedrag met 335 miljoen dollar aanvullen. Daarmee is het bedrag compleet om polio uit te roeien.

Gironummer

In Nederland is de Rotary met de ‘End Polio Now’-campagne begonnen om gironummer 9779 onder de
aandacht te brengen.

Waar en wanneer?

De indrukwekkende tv-reportage End Polio Now is te zien bij op maandag 14 maart, om 18.14 uur op Omroep Brabant.

Polio-uitbraak in Democratische Republiek Congo

There are no translations available.


Unicef


Polio-uitbraak in Democratische Republiek Congo

De Democratische Republiek Congo kampt met een uitbraak van polio. Wereldwijd is deze ziekte bijna uitgebannen, maar alle inspanningen die hiervoor zijn gedaan worden door de uitbraak in de DR Congo ondermijnd.


01 maart 2011
Polio-uitbraak in Democratische Republiek Congo

Door de onveilige situatie in de DR Congo is het moeilijk om routine-vaccinaties tegen polio uit te voeren. Tussen januari 2010 en februari 2011 zijn 112 nieuwe ziektegevallen geconstateerd. In 2009 kregen slechts drie mensen polio.

Om de verspreiding van polio te stoppen, zet de Congolese overheid in samenwerking met UNICEF een grootschalige vaccinatie-actie op touw. Eind mei moeten meer dan 14 miljoen kinderen tegen polio zijn ingeënt. Geen enkel kind in de DR Congo mag hierbij worden overgeslagen.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)