Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

The News

Het nieuwe gevecht tegen polio

There are no translations available.

Het nieuwe gevecht tegen polioHet nieuwe gevecht tegen polio

Poliomyelitis (polio) is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat het zenuwstelsel aanvalt en dat binnen enkele uren verlamming kan veroorzaken. Eind oktober 2010 werden twee haarden van polio ontdekt: een in Congo Brazzaville en de andere in het zuidwesten van de Democratische Republiek Congo. Handicap International heeft gereageerd en biedt nu hulp aan de patiënten.

Rond de stad Pointe-Noire in Congo Brazzaville telden we midden december al om en bij de 500 gevallen van polio, waaronder 200 sterfgevallen. In Kikwit, in de Democratische Republiek Congo, telden we met Kerstmis 62 gevallen, waaronder 20 sterfgevallen. Hoewel de ziekte normaal kinderen jonger dan 5 treft, zijn de besmette personen hier meestal tussen de 15 en 25 jaar. Ook ligt het sterftecijfers erg hoog. Momenteel voeren we vaccinatiecampagnes om de epidemie zo snel mogelijk in te dijken, wat op dit moment de goede weg lijkt op te gaan.

Patiënten merken niet onmiddellijk dat ze besmet zijn met polio. De symptomen (hoofdpijn, koorts, spierpijn) doen immers denken aan griep of een malaria-aanval. Pas na de derde dag treedt een verlamming van de ledematen op. Het is dus vaak al veel te laat.

Handicap International is ter plaatse en steunt de slachtoffers. Want hoewel er geen behandeling bestaat om polio te genezen, is het mogelijk de ziekte te voorkomen of om de gevolgen van de ziekte te behandelen. Als een patiënt snel een kinesitherapeutische behandeling krijgt, is het mogelijk beter te revalideren. Bovendien kunnen op die manier spiersamentrekkingen en gewrichtsmisvorming voorkomen worden, die op lange termijn een handicap kunnen veroorzaken en zorgen voor moeilijkheden om zich te verplaatsen of op zelfstandige basis dagelijkse handelingen uit te voeren. Bepaalde kinesitherapeutische oefeningen zijn ook erg belangrijk in geval van complicaties met de ademhaling; complicaties die zonder vroegtijdige en aangepaste behandeling vaak tot de dood van de patiënt kunnen lijden.

Door de multidisciplinaire behandeling (medisch en paramedisch) kan de revalidatie een spectaculair resultaat opleveren en is het mogelijk dat patiënten weer volledig of voor een groot deel mobiel worden.
Momenteel zijn er twee Congolese kinesitherapeuten van Handicap International op weg naar Kikwit, waar ze minstens 6 weken zullen blijven om, naast de hulp die ter plaatse al door Artsen Zonder Grenzen geboden werd, de onontbeerlijke kinesitherapie te voorzien. We mogen ook niet vergeten dat Handicap International al in 1995 actief geweest is in de DRC, en meer bepaald in Mbuji Mayi, voor een gelijkaardige uitbraak van het poliovirus. Het is trouwens die actie die tot een blijvende aanwezigheid in het land heeft geleid.

In Pointe-Noire (Congo-Brazzaville) heeft een expert van Handicap International sinds midden december een evaluatie opgemaakt. Momenteel wordt daar een project op poten gezet om de lokale zorgstructuren te versterken en besmette personen te helpen. Er zal specifiek aandacht besteed worden aan kinderen (29 % van de slachtoffers is jonger dan 15 jaar). Ze zijn immers in volle groei, en de door polio veroorzaakte verlamming kan veel grotere gevolgen hebben dan bij volwassenen.  

Polio epidemie: Vaccinatie campagne in DRC

There are no translations available.

Polio epidemie: Vaccinatie campagne in DRC

De DRC overheid is bezig om een vaccinatie campagne op te starten ivm de Polio epidemie in Congo (Brazzaville). De grootschalige vaccinatie zou gaan starten rond half december in alle (grote) hospitalen en ziekenhuizen in Kinshasa. De vaccinaties zijn gratis. Vanaf heden schijnt het mogelijk zijn je gratis te laten vaccineren bij het Ngaliema ziekenhuis/hospitaal. De bedrijfsarts adviseert Nederlanders om de geldigheid van hun DTP vaccinatie te controleren. Deze is 10 jaar geldig, na 10 jaar is een booster nodig. Deze is mogelijk te krijgen in de DRC, of anders te bestellen in Nederland.
 

Vanzelfsprekend is het betrachten van goede hygiene de beste voorzorgsmaatregel.

 

De website van de RIVM (www.RIVM.nl) geeft uitgebreide info over dit onderwerp.

Reis van 300 kilometer in rolstoel op zonne-energie

There are no translations available.


Een rolstoelpatiënt legt vandaag een veertien uur durende reis van Abu Dhabi naar Sharjah af. Extra bijzonder is het feit dat hij die trip in een rolstoel op zonne-energie zal maken.

De 47-jarige Haidar Taleb lijdt aan polio en zit al sinds zijn jeugd in een rolstoel. In een poging om een wereldrecord te vestigen, zal hij in zijn rolstoel aan 20 kilometer per uur de afstand tussen Abu Dhabi en Sharjah afleggen. Daarbij rekent hij vooral op de steun van de zon, want zijn speciale rolstoel werkt op basis van zonne-energie.

Mirakels
"Ik wil alle gehandicapte mensen laten zien dat er geen obstakels zijn. Alles is mogelijk. Geef gehandicapten een kans en ze kunnen mirakels verrichten", legt hij uit. Guinness World Records beschikt nog niet over een record in een gemotoriseerde rolstoel. Daarom legde de organisatie Taleb zelf een doel op: hij moet minstens honderd kilometer afleggen in zijn rolstoel.Non-stop
Dat zou in principe een gemakkelijke klus moeten zijn voor Taleb. Hij legde vorig jaar al eens 170 kilometer af in zijn rolstoel op zonne-energie, al was dat wel verspreid over drie dagen. Om een wereldrecord te vestigen mag hij echter geen rustpauzes nemen. "Het zal loodzwaar worden, maar ik hoop dat we het halen", aldus Taleb. (gb)

Campagne tegen polio in Centraal-Afrika

There are no translations available.

Campagne tegen polio in Centraal-Afrika

(Novum/AP) - Internationale hulporganisaties zijn in drie landen in Centraal-Afrika een vaccinatiecampagne tegen polio begonnen. De ziekte heeft mogelijk al honderd levens geëist. Dat hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Unicef en Rotary International donderdag gezegd.

In Congo-Brazzaville, Congo en Angola worden vrijdag drie miljoen mensen gevaccineerd. De campagne duurt tot het einde van het jaar.

Vooral jonge volwassenen tussen de 15 en 29 jaar lijken het slachtoffer te worden van de ziekte. Dat is opmerkelijk, omdat polio beschouwd wordt als een kinderziekte. Dat toch een ouder deel van de bevolking wordt getroffen, komt omdat de bevolking niet immuun is, aldus de WHO.

"Iedere man, iedere vrouw, ieder kind wordt gevaccineerd, ongeacht of ze in het verleden al eens zijn gevaccineerd", zei WHO-directeur voor Afrika Luis Sambo. "Op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat iedereen wordt bereikt, ook jonge volwassenen, wiens immuniteit gering kan zijn."

Polio eist bijna tachtig levens in Congo

There are no translations available.

Polio eist bijna tachtig levens in Congo

dinsdag 9 november 2010 17:06

BRAZZAVILLE (ANP) - Een polio-epidemie heeft sinds begin vorige maand ten minste 78 levens geëist in het zuiden van Congo-Brazzaville. Dat heeft een lid van een speciaal crisisteam dinsdag laten weten. Sinds ongeveer tien jaar kwam de besmettelijke virusziekte, ook wel kinderverlamming genoemd, niet meer voor in het Centraal-Afrikaanse land.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schatte het dodental vorige week nog op 62. Het hoofd van de Volksgezondheid in Congo, Alexis Elira Dokekias, wilde niet reageren op het dodental. Hij zei wel dat er circa 180 gevallen zijn geteld, bijna allemaal in de kustplaats Pointe Noire.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)