Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

The News

Nieuwe werken Frida Kahlo nep

There are no translations available.

(Novum/AP) - MEXICO-STAD - Twaalfhonderd onbekende werken uit een privécollectie worden ten onrechte toegeschreven aan Frida Kahlo. Dat hebben de beheerders van de nalatenschap van de surrealistische schilder donderdag gezegd. De officiële collectie bestaat uit slechts vierhonderd schilderijen, tekeningen en aantekeningen. Kahlo zou niet zo productief zijn geweest.

De collectie hangt in een Mexicaans museum en werd onlangs gepresenteerd in twee boeken over de kunstenaar. De verzameling behoort toe aan Carlos en Leticia Noyola. De echtheid van de schilderijen wordt nu betwijfeld door de beheerders van de nalatenschap en enkele door hen ingeschakelde experts.

De experts achten de kans klein dat een drie keer zo grote collectie zo lang onopgemerkt kon blijven. Ook zou de verfsoort op de werken uit de collectie niet altijd overeenkomen met het soort verf dat Kahlo graag gebruikte.

Guadalupe Rivera Marin, de dochter van Kahlo's echtgenoot Diego Rivera, zei dat de Mexicaanse artieste vanwege haar gezondheid niet zo veel werken zou hebben kunnen maken. "Ze schilderde niet veel, en als ze dat toch deed was het vaak omdat mijn vader erop aandrong dat ze haar werk afmaakte", zo legde Rivera Marin uit. Door kinderverlamming en een ernstig busongeluk in haar jeugd kampte Kahlo met een zwakke gezondheid.

De eigenaars van de collectie ontkennen dat de werken nep zijn. Er is echter nog geen onafhankelijk onderzoek dat uitspraak doet over de echtheid van de doeken in de collectie. Ook de Mexicaanse justitie is ingeschakeld. Die doet onderzoek naar de zaak.

Kahlo is een bekende naam uit de Mexicaanse kunstgeschiedenis. Ze werd geroemd om de nationale en inheemse invloeden in haar werk. Ook voor de manier waarop ze de situatie van vrouwen in die tijd afbeeldde en onder de aandacht bracht, kreeg ze lof. Kahlo overleed in 1954 op 47-jarige leeftijd. In 2002 werd haar leven verfilmd.

AMC krijgt expertisecentrum voor postpolio met hulp van VSN

There are no translations available.

Datum nieuwsfeit: 24-05-2011

Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Expertisecentrum voor postpolio

Onlangs heeft de Raad van Bestuur van het AMC voor dit jaar financiën vrijgemaakt om de eerste stappen te zetten naar een postpolio-expertisecentrum. Het postpoliosyndroom (PPS) is nog steeds relatief onbekend in het medisch circuit. De diagnose en behandeling vergen een multidisciplinaire aanpak en veel ervaring en kennis.

pps Vanwege knelpunten in de zorg voor deze patiënten en omdat het AMC steeds meer verwijzingen krijgt, heeft de VSN het AMC in 2009 verzocht een postpolio-expertisecentrum op te richten. Mede dankzij de betrokkenheid van de VSN kan er nu een begin worden gemaakt. Ook ziektekostenverzekeraars willen de concentratie van kennis en deskundigheid bevorderen.

Meer weten?
Interview met dr. Frans Nollet, hoogleraar revalidatiegeneeskunde in het AMC en medisch adviseur van de diagnosewerkgroep PostPolio.
24 mei 2011

End polio now

There are no translations available.

In 1985 maakt polio meer dan 350.000 slachtoffers per jaar, en tot op de dag van vandaag is de wereld nog steeds niet poliovrij. Zolang er nog maar één geval van polio blijft bestaan, zijn kinderen niet veilig voor deze dodelijke ziekte. Peter Timofeeff, ambassadeur van de Nederlandse End Polio Now-campagne, neemt u in een aangrijpende reportage mee naar de sloppenwijken van Delhi, India. Hij laat zien wat polio is en wat er tegen te doen is.

Deze uitzending van het programma End Polio Now met de titel End Polio Now is uitgezonden op vrijdag 20 mei. De presentatie was in handen van Peter Timofeeff.  

 

 

 

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Zeker 15.000 mensen met polio in Nederland

There are no translations available.

 
 
Zeker 15.000 mensen met polio in Nederland
donderdag 12-05-2011
 


In Nederland hebben zeker 15.000 mensen te maken met de gevolgen van polio. Zij hebben last van spierzwakte, extreme vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn. Werken lukt steeds minder, lichamelijke inspanningen moeten ze vermijden. Ooit raakten zij geïnfecteerd door het poliovirus dat hun zenuwen verwoestte. Zij zijn gerevalideerd, hebben een nieuw leven opgebouwd. En nu, na tientallen jaren, keert de polio terug in de vorm van het postpoliosyndroom. Het is alsof zij terug bij af zijn.

Om de herinnering aan de slachtoffers van de polio-epidemieën levend te houden, schreven twee leden van VSN Spierziekten Nederland het boek 'Polio, een ziekte om nooit te vergeten'. Het boek wordt gepresenteerd op maandag 16 mei om 17.00 uur in Museum Boerhaave te Leiden.

De auteurs, Els Symons en Aadje de Groot, hebben het allemaal aan den lijve ondervonden. Zij verzamelden de verhalen van lotgenoten en doken in de geschiedenis van de polio-epidemieën. De twee belangrijkste medisch specialisten uit Nederland schreven een hoofdstuk over het postpoliosyndroom en het RIVM zorgde voor het historisch perspectief: de epidemieën, de behandeling met de ijzeren long en de komst van het vaccin. En nog steeds duiken jaarlijks nieuwe gevallen van polio op in Nederland - nu bij immigranten uit landen waar het poliovirus niet is uitgeroeid.

Tijdens de boekpresentatie op 16 mei zal dan ook aandacht worden besteed aan de actie van Rotary International om ook de laatste poliobronnen uit te roeien. Het eerste boek wordt overhandigd aan de heer Peter Timofeeff, ambassadeur van de organisatie 'End polio now'.


Fragment uit het boek:
'Ze zeiden dat ze me in een machine gingen stoppen die me beter ging maken. Ik had geen idee wat voor machine ze bedoelden en was bang.
Ze reden me naar een andere kamer en daar stond een heel grote machine. Ze deden die open en legden mij erin, met mijn hoofd door een gat. Ze zeiden dat ik rustig moest blijven liggen en dat ik me dan beter zou voelen. Dat was ook zo, ik kon makkelijker ademhalen.'

Gegevens boek:
A. de Groot en E. Symons, Polio, een ziekte om nooit te vergeten. 124 pagina's met illustraties. ISBN nr.: 978-90-816331-3-0. Prijs 19,95 euro inclusief verzendkosten.
Te koop via .

Polio virus gestolen

There are no translations available.


Een pakketje met daarin een gevaarlijk poliovirus wordt vermist. Het virus werd uit een voertuig gestolen toen het onderweg was naar een Zuid-Afrikaans onderzoekscentrum in Johannesburg.

Het dodelijke virus wordt beschouwd als een 'biologisch gevaar', aldus het Zuid-Afrikaanse Nationaal Instituut voor Besmettelijke Ziekten. Volgens het instituut bagatelliseert de Zuid-Afrikaanse regering het gevaar over de dreiging van een polio-uitbraak.

Het voertuig werd dinsdag gestolen en later die dag terug gevonden. Het pakketje werd niet aangetroffen in de auto.

Carjacking is een wijdverbreid probleem in Zuid-Afrika, dat de hoogste misdaadcijfers ter wereld heeft.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)