Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

The News

Met zonne-energie kan alles…

There are no translations available.

Met zonne-energie kan alles… 16 februari 2011 Even wat ander nieuws uit het Midden Oosten. Haider Taleb, een 47-jarige inwoner van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft een zeldzame combinatie van doorzettingsvermogen en menselijke geestkracht ten toon gespreid toen hij een tocht van 320 km op zich nam. Hij bouwde daarvoor een rolstoel die op zonne-energie rijdt. Taleb heeft polio sinds zijn 4e jaar, maar dit weerhoudt hem niet deze uitdaging aan te gaan. De tocht moet aantonen dat ook mensen met een handicap tot alles in staat zijn, zolang zij zich daarvoor inzetten. “Er zijn geen obstakels, want je kan doen wat je wilt. Als ze de mogelijkheid krijgen, kunnen mensen met een beperking wonderen verrichten,” stelt Taleb die hieraan toevoegt dat hij hoopt dat hij met zijn boodschap veel mensen kan inspireren.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Zeker 95 miljoen euro voor strijd tegen polio

There are no translations available.

vr 28 jan 2011, 18:21

Zeker 95 miljoen euro voor strijd tegen polio

DAVOS -  De Amerikaanse multimiljardair Bill Gates en de Britse premier David Cameron hebben vrijdag zeker 130 miljoen dollar (95 miljoen euro) toegezegd voor de strijd tegen polio in ontwikkelingslanden. Dat lieten ze weten op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.
 
Een medisch team druppelt anti-polio vaccin in de mond van een kind in West-Java. Foto: Reuters

 

 

 

 

 

Gates zei dat het circa 1miljard dollar per jaar kost om de medicijnen te kopen en op de plaats van bestemming te krijgen. Zijn filantropische organisatie schenkt 100 miljoen dollar. Cameron zegde 30 tot 60 miljoen dollar toe.

Polio verspreidt zich door slechte hygiënische omstandigheden. Het tast het zenuwcentrum aan en kan binnen enkele uren verlammingen veroorzaken. Kinderen onder de vijf jaar zijn het kwetsbaarst.

De ziekte heerst nu nog in vier landen: India, Pakistan, Nigeria en Afghanistan.

Pakistan grootste haard van polio

There are no translations available.


Pakistan grootste haard van polio

Pakistan was in 2010 het land met de meeste poliobesmettingen. Het land is nu de grootste bron van polio voor landen die jaren geleden poliovrij werden verklaard.

Afghanistan en Pakistan voeren inmiddels een gezamenlijke strategie uit, gericht op kinderen in de grensstreek tussen beide landen. Bij de lange, poreuze grens tussen beide landen vindt veel ongecontroleerd personenverkeer plaats.

"Jaarlijks gaan ongeveer 200.000 kinderen de grens over", zegt Rasheed Juma, directeur-generaal Gezondheid in Pakistan. Duizenden van deze kinderen zijn niet ingeënt tegen polio.

Afghanistan en Pakistan willen twaalf vaccinatiepunten opzetten om er zeker van te zijn dat alle kinderen jonger dan vijf jaar ingeënt worden. De overheden zijn met de fundamentalistische taliban in gesprek over vaccinatie in de grensregio's, zegt Juma. Samenwerking met de taliban op dit gebied is in sommige regio's vruchtbaar gebleken zegt hij.

Herculische taak

Pakistan wijst al lange tijd naar de grens met Afghanistan, als het om het stijgende aantal poliogevallen in het land gaat. Volgens het Polio Eradiction Intitiative van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), registreerde Pakistan in 140 gevallen van polio in 2010. Daarna volgde India met 41, Afghanistan met 24 en Nigeria met 18 gevallen. In 2009 was India nog koploper met 694 gevallen, gevolgd door Nigeria met 388 gevallen, Pakistan met 86 en Afghanistan met 31 gevallen.
 
Deze vier landen zorgen ervoor dat de ziekte ook geëxporteerd wordt naar landen die al jarenlang poliovrij zijn, zegt de WHO. "Van de 140 bevestigde poliogevallen in Pakistan, gaat het in 72 gevallen om kinderen uit de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) die grenzen aan Afghanistan. "Vaccinatie van kinderen is hier een herculische taak", zegt Mujahid Hussain, poliofunctionaris in de FATA en de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa.
 
Het probleem ligt volgens hem bij de overdracht het P3-virus, dat in Afghanistan wordt gevonden. "Dit virus wordt bij veel Pakistaanse kinderen gevonden. Dat moeten ze opgelopen hebben van Afghaanse kinderen", zegt hij.

Jarenlange oorlog in Afghanistan heeft ervoor gezorgd dat het land een van de vier landen is waar het virus nog niet is uitgeroeid. In 2007 bezocht een Pakistaanse student van de Melbourne University het grensgebied en bij terugkeer naar Australië bleek hij het poliovirus te hebben opgelopen. Bij nader onderzoek bleek het om een virus te gaan dat zijn oorsprong had in Afghanistan.

Brabanders vaccineren tegen polio in India

There are no translations available.


Twee druppels tegen polio (foto: ANP)

DELHI - Zo'n 172 miljoen kinderen worden deze week in India gevaccineerd tegen polio. Ruim twee miljoen vrijwilligers uit de hele wereld zijn daarvoor afgereisd. Ook huisarts Othon Eijsbouts uit Son neemt deel aan de vaccinaties.

De afgelopen uren zag de huisarts een kleurrijke rij voorbij trekken. "Honderden kinderen heb ik al gevaccineerd", aldus Eijsbouts. De miljoenen kinderen krijgen geen spuit. "Dat is geen doen. Dan zouden we teveel naalden en vaccinaties nodig hebben. We geven ieder kind twee druppeltjes uit een flesje."

De huisarts is blij dat hij vrijwilliger is tijdens de gigantische actie tegen polio. "Het geeft me een geweldig goed gevoel." Polio is bijna uitgeroeid. Het virus is nog te vinden in vier landen wereldwijd. "Hopelijk horen wij tot de laatste lichting vrijwilligers, die vaccineren tegen polio."

Ook programmamaker Jeroen Veldkamp uit Eindhoven helpt mee met de miljoenen vaccinaties, twittert hij.

Doe polio de das om!

There are no translations available.

 


      Doe polio de das om!

Science Palooza, 07-01-2011 12:26

 

Ik hoop dat polio kan worden uitgeroeid. Het kan.
Begin januari, zo vlak na oud en nieuw, willen mensen graag horen wat de voornemens en wensen voor het nieuwe jaar zijn. Voornemens heb ik niet - een wens wel. Mijn wens voor 2011 is dat kinderverlamming: eindelijk de wereld uit wordt geholpen. En dan wel meteen de hele wereld uit. Het is toch van de zotte dat er - ondanks dat er een effectief vaccin tegen deze ziekte bestaat - nog steeds mensen aan dood gaan, of voor de rest van hun leven verminkt door raken?

Kinderverlamming
Kinderverlamming  (ofwel poliomyelitis) wordt veroorzaakt door het poliovirus. Sinds 1957 worden we in Nederland voor polio ingeënt, en sinds 2002 geldt West-Europa officieel als poliovrij. Het vaccin blijkt heel effectief; de enige recente uitbraken in Nederland werden veroorzaakt doordat sommige bevolkingsgroepen zich uit religieuze overtuiging niet wilden laten inenten. Juist daarom weet ook niet meer iedereen wat kinderverlamming eigenlijk inhoudt. Ik weet het goed; mijn moeder heeft polio gehad in de tijd vóórdat het vaccin was ontwikkeld. Zij moest als achtjarig meisje door de verlammingsverschijnselen maandenlang op bed liggen en kon niks anders doen dan een beetje lezen. En zij heeft nog geluk gehad; ze heeft er geen verlammingen aan overgehouden.

Zeer besmettelijk
Het poliovirus is zeer besmettelijk. Het verspreidt zich door druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. De besmetting door polio kan ook door ontlasting worden verspreid, wat door verontreinigd drinkwater gebeurt. De besmettelijkheid is waarschijnlijk het grootst kort voor en na het begin van de ziekteverschijnselen. De meeste besmettingen worden dus veroorzaakt door mensen die zelf nog niet, of niet meer, ziek zijn.

Van polio raakt maar 1 op de 200 mensen verlamd, de andere 199 hebben griepverschijnselen die binnen een week weer overgaan, of ze merken zelfs niets van de infectie. Maar degenen die verlamd raken hebben het zwaar te verduren. Het virus valt het zenuwstelsel aan waardoor de verlammingsverschijnselen ontstaan. Een derde van de poliopatiënten blijft levenslang door de ziekte verminkt. Gelukkig kan het zenuwstelsel zich in de meeste gevallen weer herstellen, hoewel sommige voormalige patiënten dan jaren na de ziekte het zogenaamde post polio syndroom ontwikkelen.

In Afrika  alleen raakten ongeveer 75.000 kinderen per jaar verlamd vóór men met het grootschalig vaccineren begon in 1996. Dat is in 2010 geslonken naar minder dan 1000 kinderen in een jaar op de hele wereld. Maar we zijn er nog niet.

Succes
De Global Polio Eradication Initiative heeft al meer dan 20 jaar het doel om polio de wereld uit te helpen en wil dat doel voor 2014 hebben bereikt. En er is volop hoop dat dit gaat lukken. India heeft bijvoorbeeld meerdere regio’s waar polio endemisch voorkomt en niet uit te roeien bleek, mede door de slechte hygiëne. Toch is dit jaar de hoeveelheid gevallen met maar 212 verlamden meer dan vijf keer lager dan vorig jaar, dankzij een succesvolle vaccinatiestrategie. Deze data geven hoop en reden genoeg om aan te nemen dat polio uit te roeien valt met de vaccins die we in handen hebben.

Tegenslagen
Het Global Polio Eradication Initiative kent ook grote tegenslagen. In Afrika was polio vrijwel uitgeroeid toen in enkele noordelijke staten van Nigeria het vaccinatieprogramma in 2005 werd gestopt omdat men de Amerikaanse leverancier ervan verdacht daarmee de vrouwen onvruchtbaar te willen maken. Door deze perikelen komt polio nu weer voor in Soedan, Egypte en Niger; landen die eerder poliovrij waren verklaard. Gelukkig heeft men dankzij een nauwe samenwerking met lokale regeringen het vertrouwen teruggewonnen en het vaccinatieprogramma weer kunnen hervatten.

Een ander probleem is door het vaccin zelf ontstaan want er zijn inmiddels poliovirussen in omloop die van het vaccin zelf afkomstig blijken te zijn. Ontstaan door mutaties. Dit probleem lijkt echter alweer in de meeste landen onder controle te zijn en kan in de toekomst voorkomen worden door enkel het het dode virus-vaccin te gebruiken dat we in Nederland gebruiken.
Daarnaast  duikt polio weer op in landen waar het allang verdwenen leek: Tajikistan maakte in 2010 zijn eerste uitbraak sinds meer dan 10 jaar mee, ondanks dat meer dan 85% van de kinderen in 2008 gevaccineerd werden. Maar dat bleek niet voldoende om de hele populatie te beschermen. Door een snelle vaccinatiecampagne heeft men gelukkig de uitbraak weer weten te stoppen. Maar uit dit voorval blijk ook weer dat we polio alleen kunnen uitroeien als er een hele hoge dekkingsgraad van vaccinatie is, en dat alle landen mee moeten werken om nieuwe uitbraken te voorkomen.
 
Oneens
Sommige mensen vinden dat de poliovaccinaties onevenredig veel geld kosten en dat mensen in de derde wereld meer gebaat zijn bij schoon drinkwater en een betere medische verzorging. Door de tegenslagen in landen als Nigeria zijn natuurlijk nog eens extra kosten gemaakt, en zo kost deze wereldwijde vaccinatie inderdaad heel veel geld. Toch zou ik het verschrikkelijk vinden als men nu stopte, zo net kort voor het behalen van de eindstreep.

Wens
Ik blijf mijn wens trouw en hoop dat polio in de komende paar jaar wordt uitgeroeid. Als men bedenkt hoeveel schade de ziekte veroorzaakt wenst men het toch niemand toe. Mijn wens is trouwens niet onrealistisch: het uitroeien van de pokken bleek immers ook mogelijk.

Monika Wolkers
Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)