Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

The News

05.11.10 Kinderverlamming slaat weer toe in Congo (CongoForum)

There are no translations available.

 

05.11.10 Kinderverlamming slaat weer toe in Congo (CongoForum)


KINSHASA – Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er sinds begin oktober een ernstige epidemie van poliomyelitis of kinderverlamming in de DR Congo. Dat meldt het persagentschap Belga. Polio was in Congo verdwenen sinds 2000. Nu zijn er volgens de WHO ‘twee bevestigde gevallen’.

Het gaat om polio van type 1. Andere mogelijke gevallen worden nog onderzocht.

Polio treft vooral kinderen onder de vijf jaar. Maar in Congo zouden vooral jonge mensen tussen 15 en 25 jaar momenteel besmet zijn.

© CongoForum, 05.11.10

Polio wint weer veld in Afrika

There are no translations available.

 

 
 


Polio wint weer veld in Afrika

Meer gevallen dan tien jaar geleden

  • dinsdag 02 november 2010
  •  
  • Auteur: (hvde)
Vaccinatie van kinderen in Kamina, Congo. Saurabh Das/ap

Vaccinatie van kinderen in Kamina, Congo. Saurabh Das/ap

 

KAMPALA - Voor de tweede keer sinds het land poliovrij werd verklaard, kampt Oeganda met een uitbraak van kinderverlamming. Ook elders in Afrika keert de ziekte terug naar plekken waar ze eerder was verdr

Kinderverlamming als Nemesis

There are no translations available.

Waarom raakt de recensie van dit boek mij als een vuistslag?

Jan Taco schrijft een colum naar aanleiding van een boekrecensie.

Het gaat over het boek Nemesis van Phlip Roth, persoonlijk vind ik het ook een aangrijpend boek.

Het speelt in 1944 in Amerika tijdens een polio epidemie. Een 23 jarige speelplaatsleider voelt zich verantwoordelijk en wordt zelf ook getroffen.

Lees meer op deze link

Nieuw poliovaccin kan virus mogelijk uitroeien

There are no translations available.

                                Julien Harneis / Flickr / Creative Commons by-sa

 Wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn erin geslaagd een nieuw vaccin tegen polio te ontwikkelen, dat het virus mogelijk kan uitroeien. In de landen waar het vaccin is getest, is het aantal gevallen van polio met maar liefst negentig procent gedaald.

 

In het wetenschappelijke tijdschrift 'The Lancet' schrijven de onderzoekers dat het nieuwe middel kinderen "significant beter kan beschermen" dan huidige vaccins. Sommige wetenschappers die aan de ontwikkeling van het vaccin meewerkten, zeggen zelfs te hopen dat het vaccin polio definitief kan uitroeien.

Verlamming

Polio komt voor in arme gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Door besmetting met het virus kunnen verlammingen optreden.

Door de nieuwe inenting is een patiënt beschermd tegen alle drie varianten van polio. Het middel zou tot dertig procent effectiever zijn dan nu gebruikte vaccins, stellen de wetenschappers.

Omlaag

Het middel is eind 2008 getest bij baby's in Afghanistan, India en Nigeria. Het aantal gevallen van polio in India daalde door het nieuwe inentingsprogramma van 464 in 2009 tot 39 in de eerste tien maanden van 2010. Dat is een daling van ruim negentig procent.

In Nigeria ging het aantal poliogevallen zelfs met 95 procent omlaag.

Tussen 1988 en 2005 leidden grote vaccinatieprogramma's al tot een grote daling van het aantal poliobesmettingen. In 2005 werd bij 1606 mensen in vier landen polio vastgesteld, zeventien jaar daarvoor leden nog 350.000 mensen in 125 landen aan polio.

Crisis

Het Murdoch Children's Research Institute in Melbourne waarschuwt wel voor grote financiële problemen bij de verdere ontwikkeling van het vaccin. Volgens het instituut is er door de economische crisis een groot financieringstekort ontstaan.

Het is de mensheid tot nu toe twee keer gelukt om een virus uit te roeien. Eerder deze maand kon het rundervirus van de lijst met actieve virussen worden geschrapt. Sinds 1979 komen pokken niet meer voor in de natuur. 

WHO gaat in Afrika vaccineren tegen polio

There are no translations available.

 

(Novum/AP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat een campagne van massavaccinatie tegen polio beginnen in Afrika. Dat heeft de WHO dinsdag aangekondigd. Op dezelfde dag maakte het ministerie van gezondheidszorg in Uganda bekend dat er in het land een uitbraak is van de zeer besmettelijke ziekte.

Volgende week begint de WHO de vaccinaties in Angola en Congo. Het is de bedoeling dat vijftien landen worden aangedaan. De nadruk ligt hierbij op West-Afrika. Vooral in Nigeria zijn de autoriteiten er nooit in geslaagd de ziekte uit te roeien.

De campagne kost zo'n dertig miljoen euro. Ongeveer 72 miljoen kinderen moeten worden gevaccineerd.

Ondertussen riep de Ugandese vertegenwoordiger bij de WHO om hulp voor zijn land. Vorige week werd in het Oost-Afrikaanse land een 2-jarig jongetje gediagnosticeerd met polio. Ook vier andere kinderen uit zijn wijk hebben de ziekte onder de leden. Uganda valt echter niet onder de vijftien landen waar de WHO gaat vaccineren.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)