Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

The News

Polio tentoonstelling Spanje

WHO schrapt India van 'poliolijst'

 

za 25 feb 2012, 13:15

WHO schrapt India van 'poliolijst'

 

NEW DELHI -  India heeft zaterdag weer een mijlpaal bereikt in de strijd tegen polio: de Wereldgezondheidsorganisatie WHO besloot India te schrappen van de lijst met landen waar de ziekte voorkomt.

Daardoor staan nu alleen Pakistan, Nigeria en Afghanistan nog op de lijst, meldde The Times of India.

 

In de afgelopen 12 maanden heeft zich geen enkel geval van polio voorgedaan in India, zei de Indiase minister van Volksgezondheid Ghulam Nabi Azad zaterdag. „We hebben de slag gewonnen, maar de oorlog is nog niet voorbij. Laten we met dezelfde kracht onze inspanningen voortzetten, dan kan India in 2014 poliovrij worden verklaard”.

In 2008 telde India nog 549 gevallen van polio. De afgelopen jaren houdt de overheid twee keer per jaar een prikdag waarop elke keer bijna 170 miljoen kinderen een vaccin oraal krijgen toegediend. Daarnaast zijn er speciale teams die uitrukken zodra iemand symptomen heeft die op polio lijken. „Dat wordt dan gezien als een noodsituatie wat betreft de volksgezondheid”, aldus Azad.

Polio verspreidt zich door slechte hygiënische omstandigheden. Het tast het zenuwcentrum aan en kan binnen enkele uren verlammingen veroorzaken. Kinderen onder de vijf jaar zijn het kwetsbaarst. De afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen de ziekte. In 1988 kwam de ziekte nog in 125 landen voor, nu dus nog maar in drie.

 

Fietsen met luidspreker

UIt: 

 

Fietsen met luidsprekers zijn onderdeel van een campagne tegen polio in Amritsar, India. Foto: AP

Kans op polio-uitbraak

 

Kans op polio-uitbraak

Nederland is volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO wereldwijd het grootste risicoland voor polio. Daarom heeft ons land zich extra voorbereid op een nieuwe uitbraak van die ziekte. Dat vertelde RIVM-directeur, Roel Coutinho tijdens een symposium over infectieziekten afgelopen week in het AMC in Amsterdam. ,,Alle maatregelen liggen klaar, maar we hadden nog geen keuze voor een vaccin gemaakt. De WHO vroeg ernaar en dus dat hebben we dat onlangs gedaan”, aldus Coutinho.

De dreiging van polio in ons land, die tot verlammingen en zelfs de dood kan leiden, is er nog steeds. Vooral een groep van ongeveer 200.000 bevindelijk gereformeerde mensen in de Bible Belt, de bijbelgordel van West-Overijssel naar Zeeland, loopt gevaar. Het risico is de laatste jaren wel kleiner geworden omdat polio in de wereld steeds minder voorkomt.

Ongeveer een derde van de orthodox-protestante groep wijst vaccinatie tegen polio af. ,,Zij zien hun leven als iets dat geleid wordt door God. En daar grijp je niet op in. Je grijpt niet in op wat mogelijk in de toekomst gaat gebeuren”, legt Menno de Bruyne uit, voorlichter van de Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP), de partij waarop veel bevindelijk gereformeerden stemmen. ,,Daarnaast heeft het een praktisch aspect: je rommelt niet met je lichaam. Met het vaccin wordt een lichte mate van de ziekte ingespoten. Daar hebben sommigen ook moeite mee.” De Bruyne ziet om zich heen wel dat het aantal niet-gevaccineerden in deze groep afneemt.

Uniek
Voorlopig is deze situatie wereldwijd uniek, aldus Coutinho. ,,Omdat in ons land deze niet-gevaccineerde mensen dicht bij elkaar leven en een uitbraak daardoor gemakkelijk kan optreden.” Zodra iemand met polio is geïnfecteerd in een ander land, zoals Nigeria, en naar Nederland (terug-)komt, is er een gevaar voor deze groep.

Eenmaal ziek, wordt behandeling van polio door deze christenen niet afgewezen. In 1978 was er een polio-epidemie op de Veluwe, vooral in de dorpen Elspeet, Nunspeet, Uddel en Staphorst. Ongeveer honderd mensen raakten besmet, van wie enkelen ernstig ziek werden. De laatste polio-epidemie in Nederland was in 1992.

Hoewel de polio-uitbraak op de Bible Belt voor gevaccineerde mensen geen gevaar vormt, is dat wel het geval met bijvoorbeeld de mazelen en de bof. Coutinho licht toe: ,,De mazelenvaccinaties worden twee keer gegeven. Kinderen die nog niet de tweede inenting hebben gehad kunnen, kunnen dan nog kwetsbaar zijn.”

In 1999 vond er een mazelen-epidemie plaats onder niet-gevaccineerden bevindelijke gereformeerden.

Pakistan bestrijdt polio met celstraf

 
Pakistan bestrijdt polio met celstraf
26-09-2011
Auteur: Ashfaq Yusufzai
Bron: IPS
   

Vaccinatie tegen polio is een complot van de Amerikanen om moslims te steriliseren, zeggen de Taliban in Pakistan. Nu de ziekte terrein wint, dreigt de regering van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa met een celstraf voor ouders die het vaccin weigeren.
 
AppleMark
Polio (cc)
"Dit jaar zijn 31 kinderen positief getest op polio", zegt Siraj Ahmad Khan, coördinator van het district. "Twintig daarvan waren niet gevaccineerd. Het probleem van de weigering is nu zo ernstig, dat we maatregelen hebben genomen tegen mensen die deze campagne voeren."

Het is de regering menens, en als bewijs daarvan is deze maand een Afghaanse familie gedeporteerd van wie het kind polio bleek te hebben. "Afghaanse families in de provincie verspreiden het virus", aldus Khan.

Afgelopen jaar doken 144 gevallen van polio op in Pakistan, waarvan twee derde in Khyber-Pakhtunkhwa en de naburige Federaal Bestuurde Stamgebieden. Vijftig van de kinderen waren niet gevaccineerd.

Religieuze leiders
Beide regionale overheden willen nu, naast het uitdelen van straffen, islamitische leiders betrekken bij de informatievoorziening. "We willen religieuze geleerden binnenhalen om mensen ervan te overtuigen de anticampagne niet te steunen. Als dat niet lukt, zullen we strafrechtelijke actie ondernemen", aldus Khan. "Weigering kan leiden tot arrestatie en een celstraf van maximaal drie maanden."

Polio, een zenuwziekte waar kinderen onder de vier binnen een paar uur gedeeltelijk verlamd door kunnen raken, kan zich snel verspreiden in gebieden met slechte afvalwaterverwerking. Pakistan staat met 83 gevallen dit jaar opnieuw bovenaan de lijst, voor Nigeria (23) en Afghanistan (12), twee landen waar ook veel religieuze bezwaren tegen vaccinatie zijn.

Volgens Jan Baz Afridi, verantwoordelijk voor poliobestrijding in Khyber-Pakhtunkhwa, zijn zo'n 16.000 kinderen nog niet gevaccineerd door bezwaren van ouders. "Lokale religieuze leiders spelen hier een grote rol in. Veel kinderen met polio behoren tot religieuze families die openlijk tegenstander zijn." Er is al een grote verbetering ten opzichte van een half jaar geleden, zegt hij, toen er nog 26.000 weigeraars waren.

Druk
De Verenigde Naties en andere internationale organisaties hebben Pakistan onder druk gezet om actie te ondernemen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is polio door het vaccinprogramma uit 125 landen verdwenen, maar deze campagne kreeg een flinke tegenslag toen de taliban in 2009 de Swatvallei veroverden. Met radioberichten waarschuwden zij de bevolking dat het vaccins mensen onvruchtbaar zou maken.

Een nieuwe strategie van de regering is te verwijzen naar Saoedi-Arabië, die vaccinering verplicht heeft gesteld voor iedereen die de bedevaart naar Mekka wil maken. Enkele religieuze experts hebben intussen een fatwa uitgesproken ten gunste van vaccinatie.

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)