Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

In de media

Geneesmiddel tegen polio gezocht

There are no translations available.

 


Geneesmiddel tegen polio gezocht

donderdag, 22 mei 2008

 

 

De uitroeiing van polio blijkt moeilijker dan gedacht. Vaccinaties blijken in bepaalde streken (zoals India) niet voldoende: er is grote behoefte aan een geneesmiddel tegen polio. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontdekten onlangs een nieuwe antivirale verbinding die bijzonder is omdat hij werkt tegen alle drie de serotypes van het poliovirus.  

In 1988 ging het Global Polio Eradication Initiative van start met als doel polio de wereld uit te krijgen voor het jaar 2000. Het initiatief boekte grote vooruitgang: het aantal gevallen van polio daalde van 350.000 tot minder dan 2.000. Toch blijft polio nog steeds endemisch in sommige landen. Op dit moment is polio nog steeds een groot probleem in Nigeria, India, Pakistan en Afghanistan.

 

 

Suikerklont stop

De uitroeiing van polio blijkt moeilijker dan gedacht. Een probleem dat oprees, is dat het orale poliovaccin in sommige gevallen niet goed werkt. Daarnaast kan het vaccin door mutatie ook soms nieuwe besmettingen veroorzaken. Voor polio bestaan er twee verschillende vaccins: een dood vaccin (Salk vaccin) dat moet worden ingespoten en een levend verzwakt vaccin (Sabin vaccin) dat oraal wordt toegediend, bijvoorbeeld op een suikerklontje. In de westerse wereld wordt het vaccin bijna altijd ingespoten. Maar derdewereldlanden gebruiken het orale vaccin, omdat dat goedkoper is. Het gevaar van het orale vaccin, OPV, is dat mensen er incidenteel polio van krijgen. Daarom wil de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het 'suikerklontjes'-vaccin met verzwakt, levend virus op termijn niet meer wordt gebruikt. Het nadeel van het geïnjecteerde vaccin is echter weer dat het alleen de ingeënte persoon beschermt, terwijl het orale vaccin ook verspreiding van polio tegengaat.

 

 

Dreiging bioterroristen

Een ander probleem is een mogelijke dreiging van bioterroristen in het post-polio tijdperk. Professor Bart Rombaut van de VUB: 'De kans dat het poliovirus in de toekomst als biologisch wapen wordt gebruikt, is vrij reëel. De niet-immune bevolking zal toenemen en het virus is makkelijk op grote schaal te produceren. Het virus is momenteel in meer dan 1000 laboratoria aanwezig. Het kan ook chemisch worden nagemaakt. Als het virus in de waterleidingen terechtkomt, ontstaat er een ravage. Een medicijn tegen polio kan ons daartegen beschermen.'

 

Het is dus niet zeker dat vaccinaties alleen voldoende zal zijn om polio de laatste slag toe te brengen en tegelijkertijd de dreiging van bioterrorisme weg te nemen. Om de problemen die er nu zijn aan te pakken lijkt het handig - en wellicht zelfs noodzakelijk - om een geneesmiddel tegen polio te vinden. Wetenschappers zijn wereldwijd op zoek naar middelen die de schade bij een uitbraak van het poliovirus kunnen beperken. Om de vermenigvuldiging van het virus tegen te gaan, werden de laatste jaren al verschillende scheikundige stoffen uitgetest. Maar die waren telkens slechts werkzaam tegen één of twee serotypes van in totaal drie verschillende serotypes van het poliovirus.

 

 

Beste kandidaat

Een onderzoeksgroep van de Universiteit Leuven, de Vrije Universiteit van Brussel en Pfizer onderzocht welke antivirale middelen die al op de markt zijn of in ontwikkeling zijn, geschikt zouden zijn om te ontwikkelen tot een anti-poliomiddel. Ze onderzochten middelen in de groep tegen de picornavirussen, waartoe polio behoort. Een picornavirus is een klein RNA-virus. Het RNA wordt omgeven door een eiwitmantel. Tot de picornavirussen horen ook het rhinovirus dat verkoudheid veroorzaakt, het ECHO-virus (voluit Enteric Cytopathogenic Human Orphan Virus) en het hepatitis A virus. De onderzoekers keken welke middelen tegen ziekten uit dezelfde groep het meest geschikt waren als basis voor een geneesmiddel tegen polio. Het middel rupintrivir en zijn zus Compound 1 kwamen uit het onderzoek naar voren als middelen met erg veel potentieel om werkzaam te zijn tegen polio. Rupintrivir is een experimenteel middel tegen gewone verkoudheid (rhinovirus) dat is ontwikkeld door Pfizer Inc. Ondanks succesvolle klinische onderzoeken bij patiënten die in de onderzoekssituatie besmet waren met het rhinovirus, lukte het niet om aan te tonen dat het middel ook werkte bij natuurlijke infecties en werd het onderzoek gestopt. Pfizer probeert het nu opnieuw met de opvolger Compound 1.

Beide middelen lijken een goed uitgangspunt om een middel tegen polio te ontwikkelen, volgens de Belgische onderzoekers.

 

 

Belangrijke ontdekking

Het zijn ook weer Belgen die onlangs bekend maakten een belangrijke verbinding te hebben ontdekt, die bijzonder is omdat hij werkt tegen alle drie de verschillende serotypes van het poliovirus. Het gaat om onderzoeker Bert Thys van de onderzoeksgroep Farmaceutische Biotechnologie en Moleculaire Biologie van de VUB, in samenwerking met onderzoekers van het Rega-instituut in Leuven en het J&JPRD in Beerse. Hun bevindingen werden reeds gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift Antiviral Research. Op basis van de ontdekte verbinding, R75761 genaamd, kunnen nu nieuwe geneesmiddelen gemaakt worden die ons in staat moeten stellen om de strijd tegen het poliovirus te winnen.

 

 

Bronnen:

B. Thys, A. M. De Palma, J. Neyts, K. Andries, R. Vrijsen and B. Rombaut. R75761, a lead compound for the development of antiviral drugs in late stage poliomyelitis eradication strategies and beyond. Antiviral Research (2008) , doi: 10.1016/j.antiviral.2008.01.002

 

De Palma AM, Pürstinger G, Wimmer E, Patick AK, Andries K, Rombaut B, et al. Potential use of antiviral agents in polio eradication. Emerg Infect Dis. 2008 Apr.

 

Persbericht Vrije Universiteit Brussel

 

Interview Knanck.be, 29 april 2008

Website gemeente Waasmunster Belgiƫ

There are no translations available.

Op de website van de gemeente Waasmunster in België kun je onderstaande informatie over kinderverlamming vinden:

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)