Post-polio.nl

Met elkaar voor elkaar

Facebook Like button

JRPassphrase Registration Control

In order to register on this site, you must first submit the passphrase below.

Doe het maar 3 en 3

In de media

VSN Hulpmiddel van de maand

Op de site van VSN is het volgende artikel te vinden als Hulpmiddel van de maand::::::::::

 

 

Hulpmiddel van de maand

 

Maak de blits tijdens het komende EK Beschrijving: artikel van de maand

Hulpmiddel van de maand mei 2012

Toegevoegd op 29 April 2012

Bergh Special Products biedt een uitgebreide keuze aan originele spaakbeschermers voor jouw rolstoel.

Deze zijn verkrijgbaar voor vele maten wielen.

Speciaal voor de voetbal supporter van Oranje hebben ze 2 vrolijke spaakbeschermers gemaakt!

En deze zijn nu in de aanbieding !!!

Een set à 2 stuks kost nu € 46,22.

Bergh Special Products BV.

 

 


Waar te verkrijgen?

Hier stond de naam van de firma. 

 

 


Reageren:

Bovenkant formulier

 

Ik heb als volgt gereageerd:

 

Erg leuk, Maar ik vraag af, hoe VSN erbij komt om hiervoor reclame te maken. Iemand met een  uitkering, zijn er rolstoelgebruikers zonder uitkering, kan dat toch nooit betalen ???????????????

Polio-vrije wereld over twee jaar in zicht


Polio-vrije wereld over twee jaar in zicht

Submitted by Redactie Medicalfacts/Janine Budding on 23 februari, 2011 – 10:45No Comment

endpolionow 300x200 Polio vrije wereld over twee jaar in zicht endpolionow 300x200 photoEND POLIO NOW oproep vanavond op gebouw Eerste Kamer
Vanmorgen is de AEX-beursgong op unieke wijze geluid met een oproep van Rotary International voor een polio-vrije wereld. Dit is het teken dat de laatste twee jaar van polio zijn ‘geslagen’ omdat het virus op deze termijn definitief uitgeroeid kan zijn.  Om dit doel te bereiken is vandaag een extra campagne gestart om vóór juli 2012 200 miljoen euro binnen te halen.

Uitroeiing van polio nu haalbaar
De uitroeiing van polio is een doel dat Rotary International in 1985 als hoogste prioriteit heeft gesteld. Het doel is voor 99% bereikt waarmee de strijd tegen polio in de eindfase terecht is gekomen.   Maar die laatste fase wordt wel lastig en kost veel geld, daarom wordt er nu wereldwijd aandacht voor gevraagd. Er is grote vooruitgang geboekt op weg naar echte uitroeiing van polio. Het aantal slachtoffers van polio is sterk gedaald van 350.000 gevallen per jaar in 1988, tot minder dan 1000 gevallen in 2010 wereldwijd. Meer dan 2 miljard kinderen zijn gevaccineerd in 122 landen, waarmee naar schatting 5 miljoen gevallen van verlamming en 250.000 doden zijn voorkomen.

Belangrijke organisaties/personen ondersteunen internationale campagne
Deze actie wordt ondersteund door ondermeer de World Health Organisation, Bill Gates Foundation, de Britse premier Cameron en de Kroonprins van Abu Dhabi. In Nederland is Peter Timofeeff boegbeeld van deze campagne. Op vele beeldbepalende gebouwen in de wereld zal vandaag de End Polio Now oproep geprojecteerd worden, de projectie is o.a. te zien bij de Trevi fontein in Rome, op de Luxor Tempel in Egypte, de New York Stock Exchange en het Charminar monument in India. In ons land is dit vanavond op het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag.

Bijdrage van eigen bodem
In Nederland heeft het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) een grote bijdrage geleverd aan het dichtbij brengen van het einde van de ziekte in Westerse landen en blijft het zich inzetten voor de WHO om te zorgen dat de ziekte ook in ontwikkelingslanden ten einde komt.

De projectie is te zien van 18.30uur tot 23.00 uur vanaf de Lange Vijverberg, op de Noord-West-facade van het gebouw van de Senaat, grenzend aan de Hofvijver.

Bron: Polioeradication.org/

Polio-tekst op gebouw Eerste Kamer


Polio-tekst op gebouw Eerste Kamer

22-02-2011 14:22

DEN HAAG (ANP) – Op het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag, bij de Hofvijver, zal woensdagavond de tekst te zien zijn ‘End Polio Now’. De actie is een initiatief van goededoelenorganisatie Rotary. Ook op andere belangrijke gebouwen in de wereld, zoals bijvoorbeeld de New York Stock Exchange, wordt de tekst deze week geprojecteerd.

Rotary zamelt wereldwijd geld in om polio de wereld uit te helpen. Volgens de organisatie is de ziekte op haar retour. Alleen in de vier landen India, Pakistan, Nigeria, en Afhanistan is de ziekte nog sterk aanwezig.

'Delen van je moeder leven nog'

'Delen van je moeder leven nog'

Overgenomen van:

HeLa-cellen» HeLa-cellen

Door redacteur Lambert Teuwissen

Haar cellen hielpen het polio-virus onder controle te krijgen. Ze werden gebruikt om te kijken of de mens in de ruimte zou kunnen overleven. Haar cellen waren de eerste die gekloond werden en de eerste waarvan het genoom werd ontcijferd. En toch kent bijna niemand haar naam: Henrietta Lacks.

"Haar cellen zijn een van de belangrijkste hoofdstukken in de geschiedenis van de geneeskunst", stelt Rebecca Skloot, die een boek schreef over Henrietta, haar beroemde HeLa-cellen en haar bijna volledig genegeerde familie.

HeLa

Henrietta was een arme zwarte vrouw, geboren in 1920 in het zuiden van de VS. Op haar veertiende kreeg ze haar eerste kind van een neef, en later verhuisden ze naar Baltimore. Daar werd bij haar baarmoederhalskanker vastgesteld, waaraan ze op 31-jarige leeftijd zou komen te overlijden.

Tijdens haar behandeling werd, zonder dat ze het zelf wist, een stukje tumor ter grootte van een dubbeltje bij haar weggesneden. Onderzoekers zetten het op kweek en tot hun blijdschap bleef het groeien. "Wetenschappers probeerden dit al jaren, maar het was nog nooit gelukt. Nu konden cellen worden bestudeerd zonder dat je er een mens voor nodig had."

De onderzoekers verscheepten de HeLa-cellen, vernoemd naar de eerste twee letters van Henrietta's voor- en achternaam, over de hele wereld. Skloot rekende uit dat er in de afgelopen zestig jaar 50 miljoen ton van de cellen moeten zijn geproduceerd. "Ze blijven groeien zolang je ze voedt en warm en schoon houdt."

Traumatisch

Henrietta's echtgenoot en kinderen wisten ondertussen van niks. Pas door een toevallig gesprek in 1971 met een medewerker van een kankerinstituut leerde de familie dat haar cellen gebruikt werden. Het was een traumatische ontdekking. "Delen van je moeder leven nog", schreeuwde de schoondochter van Henrietta tegen haar man na het gesprek.

"Ze begrepen niet wat er gebeurde", legt Skloot uit. "Henrietta's echtgenoot had nooit de lagere school afgemaakt, hij wist niet eens wat een cel was. Hij vreesde dat een wetenschapper zijn vrouw ergens in een laboratorium had liggen. Ze vroegen zich af of Henrietta wel in vrede zou kunnen rusten als haar cellen naar de maan werden geschoten en in atoombomtesten werden gebruikt."

Na de eerste schrik volgde de verbolgenheid. "Ze maakten zich boos over het feit dat zij arm zijn en niet eens een zorgverzekering kunnen betalen, terwijl iedereen online de cellen van hun moeder kan kopen voor 200 dollar, of producten die ervan gemaakt zijn voor 10.000 dollar. Als zij zo belangrijk was voor de geneeskunde, waarom kunnen haar kinderen dan niet de dokter betalen?"

Fonds

Hoe oneerlijk dat dan ook mag lijken, Skloot denkt niet dat de grote farmaciebedrijven zich aangesproken zullen voelen door haar boek. "Ze zijn bang een precedent te scheppen. Als ze deze familie geld geven, hoe moet dat dan met alle andere mensen van wie cellen zijn gebruikt voor onderzoek?"

Toen Skloot begon met haar boek vond ze het dan ook belangrijk de familie van Lacks erbij te betrekken. In een emotioneel hoofdstuk beschrijft ze het eerste bezoek van een zoon en dochter van Henrietta aan haar cellen. "Dat was een belangrijk moment voor hen. Voor het eerst nam iemand de tijd om met hen te praten, hen alles uit te leggen en te bedanken. De cellen bestonden toen al vijftig jaar en niemand had ooit een kwartiertje de tijd voor hen genomen."

Volgens Skloot heeft de familie er inmiddels vrede mee dat HeLa nog steeds gebruikt wordt. "Ze zijn er trots op. Ze zijn erg gelovig en zien het als een wonder dat hun moeder helpt die ziektes te genezen en mensen beter te maken."

Immortal Life Of Henrietta Lacks - Rebecca Skloot - Pan (import: Van Ditmar) - 9780230750210 - € 18,95 De vertaling verscheen bij Nieuw Amsterdam

1957 Huilen bij inenting tegen polio

 

 

30-09-1957 - Inenting in verband met vaccinatie tegen polio/kinderverlamming bij de GGGD aan de Conradstraat in Amsterdam, 30 september 1957. Bron: ANP Photo

Nederlands (Nederland)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)